- Komerční sdělení -finance
DomůPodnikáníMaďarská centrální banka pokračuje ve zvyšování klíčové úrokové sazby

Maďarská centrální banka pokračuje ve zvyšování klíčové úrokové sazby

Maďarská centrální banka pokračuje ve zvyšování klíčové úrokové sazby, ale mírnějším tempem než v předchozím období. Cílem zpřísňování měnové politiky je omezit inflaci, která by podle odhadu banky měla v příštích měsících dosahovat dvouciferných hodnot. TASR o tom informuje na základě zprávy Reuters.

Měnový výbor Maďarské národní banky (NBH) schválil tento týden zvýšení základní sazby o 50 bazických bodů na 5,9 %. To je poloviční tempo v porovnání se zvyšováním sazeb v předchozích měsících.

NBH zároveň uvedla, že bude déle udržovat přísnější měnové podmínky, aby odvrátila rostoucí druhotná inflační rizika a ukotvila inflační očekávání.

10000 Forint notes on hard wood planks

Vzhledem ke stoupajícím nákladům na energie, napjatý trh práce, rychlý růst mezd a válku na sousední Ukrajině, která podporuje další cenové tlaky, čelí NBH náročnému úkolu bojovat proti inflaci a zároveň udržet silnou dynamiku ekonomiky.

Forint již letos klesl přibližně o 7 % kvůli obavám ze sporů s Evropskou unií a zadržování příspěvků z eurofondů, zatímco nové neočekávané daně zaměřené na banky a jiné společnosti, které byly oznámeny minulý týden, ovlivnily důvěru investorů.

zeny

Mohlo by Vás zajímat

PR článek